Where to eat in Ubud

Warung or Waroeng, what you like! That’s the question!
Een warung (oude spelling, Waroeng) is een familie bedrijfje, vaak een simpele shop of een klein restaurantje of café in Indonesië. Een essentieel onderdeel van het dagelijks leven in Indonesië.
In Ubud ging uiteraard bij een aantal van deze Warungs langs!

Waroeng Bernadette – Cijfer 8,5- Jalan Gootama Utara, Ubud
Een waroeng waar je heen moet voor de Beef Rendang. De classic van het huis. Beef Rendang is een rundvlees stoof vol van smaak met onder andere kokos en citroengras. De service is goed, de plek ziet er leuk en gezellig uit en bovenal het eten is heerlijk. De tweede keer dat ik hier ben geweest heb ik de Gadogado gehad, een typisch Indonesisch gerecht gebaseerd op diverse groente, rijst en tempé, erg vol van smaak! Met daarbij een gekookt ei, en niet zoals vaak bij de afhaalchinees een gebakken ei.

Warung Melting Pot – Cijfer 9 – Jalan Gootama No. 13, Ubud
Ik vermoed dat de naam betekend dat het een samensmelting is van de Indonesische keuken en de Franse inslag betreft gastheerschap. Dit is de enige plek waar er gevraagd wordt of je ijs in je drankje wil, tussendoor of het eten naar wens is en waar men de kaart uitgelegd. Uiteraard op de kaart Aziatische gerechten. De gastvrouw, een Française, verteld mij dat ze eigenlijk vol zit, maar als ik voor zeven uur klaar ben kan het nog net. Mijn oog valt op één van de specials van de dag, sizzling beef, ook dan krijg ik de vraag pittig of niet pittig. Ik bestel niet pittig en een tien minuten later krijg ik bord met medium gebakken beef reepjes met een heerlijke saus voorgezet. Wel degelijk een warung betreft type keuken, hooguit 20 zitplekken en zeer gastvrij. Aanrader.

Warung Babi Guling Ibu Oka – Cijfer 8 – Jalan Kalang, Ubud (accros Ubud Palace)
Op het eerste gezicht ziet het er niet uit, TL lampen aan het plafond, 10 tafels en 30 stoelen en klaar. Echter het eten staat in en buiten Ubud bekend als zeer goed. Is verderop in de zelfde straat zit de grotere versie, die beduidend meer aandacht heeft gekregen betreft aankleding. Ik eet hier de special, geroosterd speenvarken, die zeer snel op tafel wordt gezet. Basic streetfood uitstraling, maar smaken zijn meer dan oké. Vol van smaak en goed gegaard. Uiteraard grotendeels varkensvlees waar deze twee plekken om bekend staan.Babi Guling is Balinees voor “geroosterd speenvarken met Balinese kruiden”. Een speenvarken wordt gevuld met een mengsel van kemirinoten, citroengras, rawit pepers, base gede en base wangenan. Vervolgens wordt het aan een spit geroosterd.

Warung Boga Sari – Cijfer 6,5 – Jalan Raya No.23, Ubud
Ik noem haar de boekhouder, de vrouw die hier neem ik aan de leiding heeft. Ze zit met haar rekenmachine en kladblad redelijk achterin aan een tafeltje. Je mag je er melden als je binnenkomt, niet dat ze naar je toe komt. Niet even een drankje opnemen, niet even de gasten welkom heten. Gewoon alleen de rekening opmaken, en zelfs daar gaat het bij het koppel voor mij mis. Dat beloofd wat. Het restaurantje ligt verscholen achter een smalle entree en loopt diep door naar achteren. Ik bestel vooraf een soep met kip en paddenstoelen, daarna een varkensvlees spiesen met rijst en pindasaus. Dat gaat dus al mis, beide gerechten worden tegelijk geserveerd. Gelukkig is de soep voldoende op temperatuur dus die kan wel even wachten. Smaken van de soep prima, niet bijzonder. Het hoofdgerecht is op smaak maar betreft kwaliteit vlees niet echt een uitblinker.